Poradna - Vyhřezlá ploténka

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Jak se zbavit bolestí

Dobrý den,po vyšetření CT mi byla diagnostikována vyhřezlá plotýnka cituji z nálezu: dle CT4/s1 patrná hernie v seg L5/S1 s takem na S1 snad i descendetní, trvají parestezie chodidla a prstů. Obj, bez pares, chůze volná Z. Li syndrom s rad s1 při CT nálezu korelující hernie. Byla jsem hospitalizována, po propuštění mi předepsali rehabilitace, Novalgin, B komlex, Guajacuran, Nimesil, Magnesium. Mám dodržovat klidový režim, neprochladnout, jenže bolesti stále trvají od projevu nemoci už 8 týdnů, je mi 31let a mám 3 malé děti, jsem z toho už zoufalá, že to snad nikdy nepřejde, nevím co dál, mám jít na kontrolu až za měsíc, v noci mě budí bolesti, co se s tím dá dělat ,když konzervativní léčba nezabírá? Přeji hezký den, děkuji za odpověď s pozdravem Hana.

Odpovědi na otázku

Jedná se o útlak nervového kořene (vlákna) způsobený výhřezem meziobratlové destičky. Ve vašem případě zřejmě nález není tak velký , aby vyžadovla okamžitý chirurgický zákrok (vždy je lapší pokude se stav podaří upravit konservativně). Operace je zvažována v případě oslabení síly v noze např. nejde-li se postavit na špičku , nebo při poruchách svěračů-močení a stolice. Vnímejte případné změny. Minimální doba trvání tohoto kořenového syndromu je 6 týdnů. Vyvarujte se zvedání věcí z předklonu-zvedat z podpřepu, když to musí být, nepracovat v předklonu, raději v kleče-když už to musí být, preferovat cvičení vleže, kdy je páteř nejméně zatížena staticky-podle toho jak jste cvičila na rehabiltiaci, nosit dlouhé triko pod zadek, dlouhou bundu. V noci by měla být úlevová poloha na boku s pokrčenými koleny,ale může být i jiná. Je třeba ji hledat. Nimesil neberte dlouhodobě-nejvíce 14 dní, pak je-li nutno, zmeňte preparát. Můžete zkusit i volně prodejný diclofenac, pokud nemáte žaludeční vředy. Místo guajacuranu možno zkusit volně prodejný ataralgin-obsahuje paralen a quaifenezin na uvolnění svalů. Diclofenac lze výhodně kombinovat s ataralginem, účinek na bolest se násobí. Berte léky večer,abyste mohla spát, přes den spíše odpočívejte. Je-li to možné, vyvarujte se otřesům-skákání. Případně se ještě můžete obrátit na rehabiltiačného lékaře, nebo fyzioterapeuta ke kontrole cvičení, což je nejdůležitější.